Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Παρεμβάσεις διαμαρτυρίας σε Domino's Κοδριγκτώνος - Λένορμαν


Σε δυο παρεμβάσεις διαμαρτυρίας προχώρησε η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων (ΣΒΕΟΔ) στα καταστήματα της Domino's στην Κοδριγκτώνος (Κέντρο) και Λένορμαν (Κολωνός).

Μέλη της ΣΒΕΟΔ συγκεντρώθηκαν σήμερα (21/06) και χτες (20/06) στα εν λόγω καταστήματα μετά από καταγγελίες εργαζόμενων σε αυτά ότι η εργοδοσία τους καθυστερεί το τελευταίο διάστημα τις πληρωμές μισθών από 1 εώς 2 μήνες στους περισσοτέρους, ενώ σε άλλους χρωστάει δεδουλευμένα αρκετών χιλιάδων ευρώ. Η ΣΒΕΟΔ ζήτησε συνάντηση με την εργοδοσία των καταστημάτων καθώς και με κάποιον υπεύθυνο της μητρικής. Η μητρική φρόντισε να "νίψει τας χείρας της" και να παραπέμπει για το ζήτημα στους ιδιοκτήτες των franchise καταστημάτων.

Οι εν λόγω εργοδότες αφού προσπάθησαν να μετριάσουν τις καταγγελλίες επικαλούμενοι την "οικογενειακή" και "φιλική" σχέση που τους συνδέει με τους εργαζόμενους, παραδέχθηκαν την καθυστέρηση πληρωμών, υποστηρίζοντας ότι έρχεται ως αποτέλεσμα της πτώσης του τζίρου των καταστημάτων. Από την πλευρά του σωματείου, τους ειπώθηκε ότι όπως οι εργαζόμενοι δεν μοιράστηκαν ποτέ τα κέρδη στα χρόνια κερδοφορίας, έτσι και τώρα δεν είναι δυνατόν να τους ζητείται να χρεωθούν την όποια πτώση πωλήσεων, όπως κι ότι το Σωματείο δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί το αυτονόητο/νόμιμο δικαίωμα κάθε εργαζόμενο να πληρώνεται από την στιγμή που δουλεύει.

Οι εργοδοσίες των δυο καταστημάτων δεσμεύθηκαν για την σταδιακή αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων μέχρι τα τέλη του Ιούλη, ενώ το Σωματείο ελπίζει στην τήρηση των δεσμεύσεων χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στα θεσμικά και κινηματικά μέσα πάλης που διαθέτει κι έχει χρησιμοποιήσει ουκ ολίγες φορές.